相片交友Online★論壇結婚Online★香交自拍神網★交友Online★新手指南蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待時機

香港交友討論區HkEasyChat

新會員註冊
..
喜歡本頁?立即SHARE

香港交友討論區HkEasyChat»論壇forum Hkeasychat上班搵錢 上班地產金融區 蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待 ...
您正在討論區的: 蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待 ...
查看: 17|回復: 0
收起左側

蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待時機

蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待時機

【寄語】

唔要去聽別人既忽悠,la人生既每一步都必須靠自己既能力完成。自己肚子沒有料,手上沒本事,認識再多人亦都沒用。人脈只會給la機會,但抓住機會仲是要靠真本事。所以啊,修煉自己,比到處逢迎別人重要既多。努力是一種生活態度,和歲數無關!生活要有激情,只要la有前行既方向和目標,什時候開始都唔晚,負能量既腦袋唔會給la正能量既人生!

【行情回顧】

昨日原油亞歐盤時段維持45.6-46.1區間內整理,交投清淡,美盤時段初,原油空頭開始發力,跌破45.5關鍵支撐支撐繼續下行,美盤臨近尾盤時段跌破45.0支撐再次跌至44.5附近關鍵位置,最終收跌逾2%。講到行情呢,蔣妍琋就又要嗦一下了,我一直強調既操作要做趨勢單,做順勢單,而我本人亦都是一直堅持看空,一直維持中空看42-40位置既觀點唔變,雖然短期原油有一定既反彈,偶爾操作既空單亦都會被止損,但係可以睇到,近期高位既空單操作了仍然是取得了唔錯既效果,無論是4小時圖上仲是日線圖上都係每次既反彈均未有效突破上方壓力線,而高點依然是係唔斷下移,那後市下行既概率依然好大,所以蔣妍琋再次強調,多單慎做,注意控制好風險!

【市場資訊】

周四(7月21日)投資者關注歐洲央行決議,以期從中找到該行進一步放寬政策既線索。唔過本次歐洲央行謹慎,亦都未明確暗示下次行動,該行更希望睇到英國脫歐以及意大利銀行壞賬等problem既更多影響之後再做出進一步寬松決定,呢支撐歐元走高。美國方面,美國既經濟數據依然延續此前既強勁勢頭,呢再度提升了美聯儲年內升息既幾率。

美國7月16日當周首次申請失業救濟人數25.3萬,三個月低點;預期26.5萬,前值25.4萬。評論指出,此次初請失業金人數意外出現下滑,降至呢一年4月以來既低位,且已經連續72周維持係30萬關口下方;盡管通常係每年既呢個時節,因汽車制造商閑置裝配線以進行重組,初請人數應該會有所上升,但此次數據並未受到影響,足以證明當前勞動力市場既強勁表現。

歐洲央行保持存款利率係負0.4%唔變,維持主要再融資利率係0.00%,央行仲確認其前瞻性指引,即係較長時間內,係資購買計劃結束後,維持利率係當前或更低水平。央行仲重申,每月購買800億歐元資既計劃將持續至2017年3月,必要時仲應該進一步延長,直至睇到通脹向目標回升既象。

據路透本月早些時候調查既石油公司表示,釵h石油公司既「套期保值」活動甚至自國際原油價格開始上漲之時已經開始,調查發現,當國際原油價格係第一季度處于較低價位水平時,30家石油公司中便已有17家開始增加其對油價既對沖。盡管呢d石油公司將售價「鎖定」係較低位置,但係呢使其收入以及利潤變得更加穩定。

但同時亦都有另外既象表明,石油生商既市場憂慮正升至2016年較高水平。盡管自2月份以來,隨著國際原油價格既上漲,市場看漲油價既熱情持續鬲J式A但係當國際原油價格係近期觸頂並回調至45美元/桶價位水平之後,市場既悲觀情緒便死灰複燃。截至7月12日當周,石油交易員既空頭頭寸增加1.6%,且已連續三周出現增加。

【技術分析及參考操作建議】

技術面上趨勢仍然是空頭占優,蔣妍琋就唔多嗦了,昨晚最低再次于44.5位置獲得支撐,仲是昨天文章中分析講既,44.5附近關鍵支撐唔有效跌破,那原油將依然維持區間調整,但係按照目前原油既走勢分析來看,上方高點依然係唔斷下移,雖然短線有一定既反彈,但係力度都相對比較疲軟,關鍵壓力位均未被有效突破,那原油破位下行已經是勢係必得了,只是時間problem而已,原油目前供應過剩既憂慮仍然是大利空因素,所以操作上就是順勢反彈做空,破位追空即可,日內目前首要關注45既壓力位,上方依次是45.5/46.0繼續展開壓制,低位44.5,破位看44-43位置,唔過最近原油走勢短線多空轉換比較頻繁,一天反彈一天繼續下跌比較往複,係操作中一定要注意做好風險控制,或者保持觀望,但係趨勢空頭依然唔變,操作思路高空唔變!

原油日內可參考操作策略:

策略一:油價上方反彈首次觸及45.3開始布局空單,上方可根據行情酌情加倉空,止損0.5,目標44.5,破位移動獲利持有;

策略二:油價下方若跌破44.5則反彈44.8附近繼續空,止損0.5,目標44,破位移動獲利持有;

策略三:行情時刻變動,思路策略亦都會隨著價格走勢變動而做出調整,欲知及時行情走勢分析及操作策略可聯系本人;

以上策略僅供參考,請合理控制好倉位,切勿重倉/滿倉操作,做單請帶好止損,投資有風險,投資者據此操作,風險自擔!

【經驗分享之「學會虧損」】

之前蔣妍琋係公號貴金屬聯盟中每天推送一篇文章,跟大家分享了一下點樣樣係呢個投資市場中才能成孕穻s下去,獲得自己理想既收益,那有收益就會相對有虧損,做呢長時間了,回頭看過去,其實虧損是好有必要既,邊個都會有虧損既,唔應該每單都能百分之百正確,然而,係真正遇到了虧損時,好多投資朋友肯定都會好沮喪,但係蔣妍琋想要講既是,遇到虧損了,唔要逃避,唔要懼怕,而要學會虧損。

首先,要虧既明白,虧損發生後要知道虧損既原因是什,唔能稀糊塗就虧了。要做到呢一點我地必須有自己既交易法則和紀律。操作唔是隨意下單既,而是要有計劃,有原則。入場條件是什,止損設哪,加倉條件是什,出場條件又是什,每一環都要清清楚楚。如果發生虧損了,我地一環一環既扣,看哪個環節出problem了,以後該怎調整。每個人風格唔同,交易手法唔同,設定既交易法則和紀律當然就唔同,但係有一點肯定是共用既,那就是止損既調整方向。止損絕對唔能向放大既方向改動,只能移動止損減小最大虧損空間,或者保護盈利,呢一點是非常必要既。如果到了止損唔願意認虧就放大止損,後面有既苦可食。

第二,虧損要發生係可以控制既幅度內,就是講發生一次虧損唔至于影響大局,呢要求我地輕倉。蔣妍琋既原則是建議單筆最大虧損唔超過總資金既2%,如果操作方向完全錯誤,最多損失2%,下次交易正常進行。好多投資者操作時都唔注意規劃好倉位,大多數甚至是重倉/滿倉操作,結果一次虧損發生後大半既資金就沒了,呢唔是交易,是賭博,係市場賭博既人是沒有好心態既。有既投資者係重倉虧損發生後,本來資金就大幅萎縮既情況下仲要加大倉位再次入場,呢是酒後高速駕車,而且汽車沒車。虧損唔可控制是相當得人驚啊,蔣妍琋唔再多講了。

第三,勇于面對虧損,眼睛正視前方。唔要對已經發生既虧損耿耿于懷,即便是慘重既虧損。過去既就過去了,路仲得往前走,過度懊悔唔會挽回損失,勇于面對過去既錯誤才能走向更加美好既未來

參與金融投資交易,發生虧損是唔可避免既。市場中既大多數人總是係努力提高自己既勝率,人們往往認勝率越高盈利就會越高,其實蔣妍琋認唔是咁樣既。

提高勝率固然重要,但即便我地再怎努力,我地亦都仲是人,好少有人能做到80%以上既勝率,一般來講,能夠盈利既少數投資者勝率都保持係60%上下,有既甚至是係50%以下。偶爾有投資者能係一段時間內做到80%以上既成必v,但係都持續唔下去,能持續下去既一般都係50%到60%之間。

大多數既投資者都好重視做單既勝率,他們亦都係唔斷既努力提高自己既勝率,其實呢又是步入了一個誤區。發生虧損是好平常既事情,好少有投資者能長時間保持高勝率,而長時間穩定盈利既投資者靠既亦都並唔是高勝率。控制住虧損,讓利潤盡情奔跑才是穩定獲利之根民澧

【今日重點關注既財經數據與事件】2016年7月22日周五

①15:00法國7月制造業PMI初值

②15:30德國7月制造業PMI初值

③16:00歐元區7月制造業PMI初值

④16:30英國7月制造業PMI、英國7月服務業PMI

⑤20:30加拿大6月CPI月率、加拿大5月零售銷售月率

⑥21:45美國7月Markit制造業PMI初值

⑦次日01:00美國至7月22日當周石油鑽井總數

(聲明:本版文章內容純屬作者個人觀點,僅供投資者參考,唔代表本網觀點,唔構成投資建議。投資者據此操作,風險請自擔。)

系統自動相關推薦tag:forum,吹水區,alexa

上一篇︰洪京媛:7月22原油瀝青早間操作建議(解套必看)
下一篇︰妍琋:原油破位下行係必得,高空思路唔,耐心等待机
+10
loading...

如您覺得" 蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待時機 "很膠,請share出去
您正在回覆: 蔣妍琋:原油破位下行勢係必得,高空思路唔變,耐心等待時機